2011. február 24., csütörtök

Interjú: A krokodil kulcstartótól a könyvsorozatig - gyöngyfűzés mesterfokon

Harmadik interjúnkban Vincze Eszterrel ismerkedünk meg. Eszter gondozza a Színes Ötletek Blogot, amelyet ajánlunk mindenkinek: számtalan jó és követhető kreatív ötlettel, technikával kapcsolatban olvashatunk nap mint nap bejegyzéseket. De, ami miatt most Esztert megkerestük, az elsősorban a másik elfoglaltsága, amiről ismerhetjük a nevét. Eszter, sok más hobbitechnika mellett, 2001 óta foglalkozik gyöngyfűzéssel is. Szaktekintélynek számít a magyar gyöngyfűzők körében, amelyről a Cser Kiadó gondozásában megjelent könyvei is tanúskodnak (jelenleg kapható könyveinek listáját az interjú végén soroltuk fel). Februárban a Rayher blogján, mint azt olvasóink már tudják, az álarckészítés mellett a gyöngyfűzés is fókuszba kerül. Első interjúnkban egy lelkes kezdővel most pedig egy gyakorlott, profinak számító alkotóval ismerkedhetünk meg. Tekintsük meg Eszter munkáit is, amelyeket részben Rayher termékekből is készített!

Kérlek Eszter, mesélj egy kicsit magadról, hogyan kezdődött nálad a gyöngyözés?
Első munkahelyem egy kis gyöngyös és kézimunka üzlet volt, ekkor még 2001-et írtunk, ott kezdődött ez a „szerelem”. Az összes kolléganőm rutinos gyöngyösnek számított már akkoriban is, én meg nem győztem kapkodni a fejem, milyen bámulatosan ügyesek. Szerencsés vagyok, hogy velük hozott össze a sors vagy a véletlen (Kiss Évi, Roskó Marcsi vagy Szikszó Gabi, másoknak is ismerős lehet a nevük, hisz lelkes alkotók mindannyian), mert rengeteget tanulhattam tőlük, és nem csak gyöngyfűzés terén.
Emlékszel még, melyek voltak az első próbálkozásaid? Miket készítettél ebben a korai időszakban?
Persze, hogyne. :) Krokodil-kulcstartót fűztem és rengeteg egysoros karkötőt gumira. Nem bonyolítottam túl, hisz alig nőttem ki a lázadó korszakomból. Később megtanultam értékelni az időigényes, bonyolultabb darabokat, és lelkesen próbálkoztam mindenféle saját ötlettel is.

Te már profinak számítasz, de vajon hogyan váltál gyakorlott gyöngyfűzővé, mit tudsz tanácsolni azoknak, akik mostanában kezdtek ezzel technikával ismerkedni?

Egész egyszerűen sosem tudtam megunni, mindig kíváncsi voltam újabb és újabb gyöngyfűzési technikákra. A gyöngyfűzés napjainkra amúgy is annyira divatos lett, hogy képtelenség is lenne felhagyni vele. 10 évvel ezelőtt még egymásnak mutogattuk a mintákat, hónapokig vártunk egy-egy új gyöngyszállítmányra, és néhány könyv volt csak a piacon magyar nyelven. Ilyen szempontból mára már sokkal könnyebb dolga van azoknak, akik most ismerkednek a témával. Én azt hiszem, akinek tényleg megtetszik a gyöngyfűzés, pusztán lelkesedésből is nagyon hamar belejön, ez velem sem volt másképp.
Mit jelent számodra a gyöngyfűzés, hiszen számos más kreatív technikában is otthon vagy. Van ennek a hobbitechnikának külön helye a szívedben?
Általában véve is szeretek barkácsolni, szöszmötölni. A suliban nagyon szerettem rajzolni, bár nem voltam kiemelkedően tehetséges, azért azt tudtam, hogy az álmaim megvalósításhoz valahogyan kapcsolódni fog a kézművesség. A gyöngyfűzésben megtaláltam mindent, teljesen betölti az életem. Kifejezhetem vele az ízlésemet, a hangulatomat, maga az alkotás pedig teljesen kikapcsol, megnyugtat, de egyúttal lelkesít, ösztönöz is. Remek eszköze az önkifejezésnek, de közben teljesen eltérő személyiséggé is válhatok, attól függően, hogy éppen mit készítek.
Legutóbb a szíves karkötőt tetted közzé a blogodon gyöngyfűzéssel kapcsolatban. Nagyon tetszett! Mi a legújabb szerelmed ebben egy témában? Mit fűzöl mostanában? Mi szokott lázba hozni, talán egy új technika vagy új gyöngytípus, amit nemrég szerettél meg?
Köszönöm szépen! Mostanában gyűrűket fűzők, kicsit hivatásból is, mert ez lesz a témája a következő könyvemnek. Az új gyöngytípusok teljesen magukkal ragadtak (delica minden mennyiségben és változatban), hihetetlen a választék. Imádom a vagány fém kiegészítőket is, mostanában minden ékszeremre aggatok belőlük. De természetesen nekem is vannak kedvenc technikáim (ilyen, pl. a heringöltés vagy a peyote) amiket sorra alkalmazok, fejlesztek, kombinálok.
Szívesen olvasnánk arról, Te hol és hogyan inspirálódsz? Szívesen tanulsz-e meg új technikákat, olvasol-e szaklapokat, kérünk, oszd meg velünk, mesélj, hogy mi is megtudhassuk!
Járok kézműves vásárokra, rengeteg szépséget látni, de persze ilyenkor régi kollégákkal, barátokkal is összefutok és beszélgetek, egy-egy ilyen vásár nagyon fel szokott dobni. Olykor-olykor olvasok szaklapokat, de nem rendszeresen. Az internet korában viszont aki nem akar, annak ki sem kell mozdulnia, én is lelkesen nézegetem mások oldalait és munkáit, így is nagyon jó kapcsolatok, barátságok szövődhetnek. De mindig más és más ihlet meg, van, hogy a hírolvasó nyaklánca tetszik meg (ilyenkor mindig köszönetet mondok a megállítható az adás feltalálójának), van, hogy kifejezetten egy gyöngyből akarok valamit mindenáron megcsinálni, mert beleszerettem a színébe, és persze van, hogy semmi sem jut az eszembe. :)
Nagyon jó dolog az, amikor valaki úgy dönt, hogy megszerzett tudását szívesen átadja másoknak is. Nálad mikor jött el az a pillanat, hogy könyvet írj a gyöngyfűzésről? Elárulod, melyik a legkedvesebb kiadványod a könyveid közül?
Engem elég váratlanul ért az a pillanat, mert magamtól sose mertem volna egy könyvkiadónál próbálkozni. Viszont amikor megkérdezték, hogy lenne-e kedvem hozzá, nem gondolkoztam sokáig, egyből igent mondtam. A blog is valahol az egyik könyvem, mert egyetlen célom volt vele, és ez az ismereteim átadása olykor vicces történetekkel fűszerezve. Mindig a legutóbbi könyvem a kedvencem, ez olyan „révbeértem-érzés”, olyan, hogy ennél többet, jobbat már nem tudok kihozni magamból. Aztán mindig van tovább… Most a készülő gyűrűs a kedvencem.


Nagyon köszönjük az interjút, Eszter! Jó volt megismerni, mit jelent számodra a gyöngyfűzés. További örömteli alkotós órákat kívánunk!

Jó szívvel ajánljuk Vincze Eszternek a Cser Kiadónál megjelent alábbi könyveit, amelyek 995 Ft-os egységáron megvásárolhatók a Rayher Kreatív Centrumban is:


Budaházi Brigitta
.

2 megjegyzés:

  1. Örömmel olvastam, hogy lesz újabb könyv! :)

    VálaszTörlés
  2. Esetleg tudja valaki, hogy a 6 képen látható dísznek mi a neve? Esetleg, hogy hogyan készül?

    VálaszTörlés