2011. február 20., vasárnap

Interjú: Egy ismerős arc és azok a szép velencei maszkok

A hónap második interjújában Madaras Katával ismerkedjünk meg. Kata a Rayher Kreatív Centrum munkatársa, s nap mint nap személyesen is találkozhatunk vele Boráros téri üzletünkben. Többféle hobbitechnikában van otthon és üzletünkben jó pár helyen csodálhatjuk gyönyörű alkotásait. Februárban a a hónap témájához kapcsolódóan az álarckészítés is fókuszba kerül. Büszkén mutatjuk be Katát és álomszép velencei álarcait, amelyeket Rayher termékekből készített!

Kérlek, mutasd be magadat pár szóban! Mióta foglalkozol kézműveskedéssel, melyik hobbitechnika áll hozzád a legközelebb!
Madaras Kata vagyok, a Rayher Hobby Centrumban dolgozom. A szép tárgyak elkészítésére tett kísérletek gyerekkorom óta foglalkoztatnak. Nagypapám festőművész volt, apukám intarziázik, nagynéném és nagybátyám bőrdíszművesek. Bárhová néztem mindenki alkotott valamit, nehéz lett volna kimaradni a sorból. Minden hobbytechnika közel áll hozzám, gyakran kombinálom őket. Van úgy, hogy egy tárgy attól lesz teljes, hogy festés, decoupage, mozaik és még ki tudja mi minden van rajta. Csak az összhang a lényeg nem a technika.
Jártál már Velencében? A karneválon is? Mesélj erről egy kicsit!
Igen, jártam a Velencei karneválon, a hangulat elképesztő. Az emberek felöltöznek jelmezbe és levetkőzik a gátlásaikat. Nem a szó rossz értelmében, hanem szinte gyermekien közvetlenné válnak. A színek, fények, jelmezek kavalkádja leírhatatlan. Nagyon jól éreztem magam.


Mi fogott meg a velencei maszkokban? Miért döntöttél úgy, hogy elkészíted ezeket az álarcokat?

A maszkokat körüllengi valami titokzatosság, szépség és a világunkból annyira hiányzó pompa. Egy igényesen elkészített álarc olyan, mint egy ékszer. Készítésekor elszabadulhat az ember fantáziája, szinte nincs olyan díszítés, ami egy maszk esetében „sok” lenne. Ha éppen nem viseljük,(Ez sajnos az év 99, 9 %) akkor a lakásunkban is találhatunk neki méltó helyet.
Kata, egyszerűen gyönyörűek ezek a maszkok! Melyik az itt bemutatott három álarc közül a kedvenced és miért? A technika, az álarc formája vagy a színkombinációk miatt döntöttél emellett?
A Jolly maszk a kedvencem. Klasszikus karneváli figura és sokat kínlódtam a fejdíszével, míg olyanra sikerült, ahogy elképzeltem.
Mi is ezt választottuk a hónap témája "emblémájának"! Elmondanád részletesen, hogyan készült ez a számodra kedves álarc? Most zajlik épp alkotós játékunk itt a Rayher blogján, amelyen egy saját magunk készítette álarcot kell megmutatni. Jól jöhet egy tapasztalt alkotó tanácsa azok számára, akik tervezik, hogy indulnak játékunkon. Te, aki ilyen gyönyörű alkotásokat készítesz, mit tanácsolsz, hogy érdemes belefogni?

Ez a három álarc gipszből van, díszálarcok. Hordható változatukat papírmassé alapra készíthetjük el. A gipsz maszkoknál első lépésként öntsük ki az alapot. Tejföl sűrűségű gipsz és víz keverékével töltsük föl az öntőformát. Pár óra múlva óvatosan kiemelhetjük a formából és hagyjuk teljesen megszáradni (hőmérséklettől függően több nap is lehet). Nagyon fontos, hogy az alap teljesen száraz legyen, mert egyébként ledobja magáról a festéket. Tervezzük meg a díszitést és ceruzával rajzoljuk fel az álarcra. Figyeljünk a szimmetriára. A festéshez akrilfestéket használjunk, ez egy könnyen kezelhető vízbázisú festék (A festéket száradás előtt oldja a víz, teljes száradás után nem) A finomabb indákat, a szemkörnyéket és a száj vonalát emeljük ki kontúrozóval. Használjunk bátran csillámport, metál és gyöngyházfestéket, flittereket, strasszokat. A fejdíszeket elkészíthetjük tollakból, szélkerékfóliából, textíliákból, szalagokból, vagy akár ezek kombinációjából is. A szélkerékfóliás fejdíszt díszíthetjük csillámos tollakkal kontúrokkal, strasszokkal. Elkészítse egyszerű. A körvonalait és a díszítéseket papíron megtervezzük, a fólia alá helyezzük és egyszerűen átmásoljuk a díszítő tollakkal. A textilből és szalagokból készült fejdísz szép tartását textilmerevítő adalékkal érhetjük el. Az anyagot átitatjuk az adalékkal, formára rendezzük és hagyjuk megszáradni. Száradás után gipszkeménységűvé válik, festhető, lakkozható. A kész fejdíszt ragasztópisztollyal erősíthetjük a maszkhoz.
Tudnál ajánlani néhány terméket is a Rayher kínálatából?
Üzletünk kínálatában minden anyag és eszköz megtalálható, ami az álarcok elkészítéséhez szükséges. Kiöntőformák, gipsz, álarcalapok (cica, teljes arc, szemmaszkok), akrilfestékek, lakkok, Textilmerevítő, szalagok, tollak, boák, csillámporok, flitterek, strasszok
Nagyon köszönjük az interjút, Kata! Jó volt hallani egy kicsit e szép álarcok elkészítésének háttéréről. További örömteli alkotós órát kívánunk! Büszkék vagyunk rá,  hogy munkatársunkat és fortélyait bemutathattuk. Szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe Kata személyes honlapját is, ahol további szép kézműves munkáit lehet megtekinteni: www.madaraskata.com

Olvasóink biztosak lehetnek abban, hogy Kata további alkotásaival is találkozhatnak majd, és ismerkedhetnek meg itt a Rayher inspriációs blogján a jövőben!


Budaházi Brigitta
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése