2011. február 27., vasárnap

Jó tudni: A gyöngyök méretezése

Februárban a Rayher Kreatív Centrum Facebook profilján a gyöngyfűzéssel kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. A 3. kérdésünk ez volt:
Hogyan értelmezzük az új gyöngyméretezést: mit jelent az, ha egy gyöngy mérete 11/0?
A japán gyöngygyárak a db/inch módszert alkalmazzák. Ez alapján a fenti kérdésre a helyes válasz:
A 11/0 méret azt jelenti, hogy egy inch-ben (2,54 cm) 11 db gyöngyszem fér el.

Hogyan értelmezzük tehát az új gyöngyméretezést? Mit jelent ez? Tudjunk meg többet a gyöngyök méretezésének elvéről!

Ezt a fajta méretezést most már a legtöbb gyöngygyár is átvette, pl. a csehek is, nem utolsósorban azért, mert a Preciosa gyár amerikai kézbe került, valamint az interneten terjedő számtalan minta is ezen alapszik. Ez a típusú gyöngyméretezés egyébként amerikai eredetű, és a kásagyöngyökre vonatkozik. Azon belül is az alaptípusra, mivel a felületkezelés és/vagy különlegesebb alak (pl.hatszögmetszetű gyöngy) alkalmazása esetén a méret nem követi pontosan a sort, azaz tizenegy darab 11/0-as hexagon gyöngy nem biztos, hogy kitölti az 1 inch-et.

Külön megbolondítja a dolgot, hogy amikor a gyöngyök méretezését meghatározzák, a gyöngyöket úgy állítják sorba, hogy a lyukak egymással párhuzamosan helyezkedjenek el, vagyis nem úgy, mintha fel lennének fűzve. Ennek azért van jelentősége, mert a kásagyöngyök nem szabályos gömb alakúak, hanem a lyuknál egy kicsit nyomottak, így az átmérőjük nagyobb, mint a lyuk hossza.

Az alábbi kép jól szemlélteti ezt. A képen 10/0 méretű kásagyöngyöket láthatunk egy vonalzó éle mentén  elrendezve. Ha megszámoljuk, láthatjuk 10 db gyöngy fér el egy inch-ben, tehát a gyöngyök 10/0 méretűek.

Forrás: Google (http://creativewhimsy.wordpress.com/)

Ezt azért fontos tudnunk, mert ha egy mintához megadják a leszámolható rajzon az ajánlott gyöngyméreteket, ha ismerjük a gyöngyméretezés elvét, és van otthon inch beosztású vonalzónk, mi is meg tudjuk határozni, hogy a saját készletünkben lévő gyöngyök vajon ugyanazt az eredményt adják-e majd, amit a mintán láthatunk. Vajon van 10/0-ás gyöngyünk, vagy csak 11/0-ás van épp a készletünkben?

Érdekesség: a milliméteres megjelölés inkább a csiszolt gyöngyökre, ill. a "pearl" típusú - hívjuk teklának - gyöngyökre vonatkozik. A japán gyöngygyártó óriás, a Miyuki honlapján található Size and Shape menüpontban megadják, gyöngytípustól függően, a külső átmérő milliméterben kifejezett méretét. Itt láthatjuk, hogy pl. a 11/0-as gyöngyméret nem 11mm, de még csak nem is 1,1mm. 

3. Kvízkérdésünk tehát nem egy vagy két gyöngytípus milliméterben meghatározott méretére, hanem arra vonatkozott, hogy mit jelent, ha egy gyöngy mérete 11/0, és azt hogyan értelmezzük? A Rayher Kreatív Centrumban gyakran ékezik felénk kérdés vásárlóinktól a forgalmazott gyöngyök méretével kapcsolatban, ezért mi is kíváncsiak voltunk, vajon ismert-e ez az elv a gyöngyfűzők körében?

Úgy láttuk, hogy erre a kérdésünkre nem volt könnyű válaszolni, (és a Google keresőben talált válaszok bár bizonyos szempontból helyesek voltak, mi nem erre vártuk a választ), ezért itt bővebben fejtettük ki, hogy ez az alapfogalom ismertté váljon. Továbbá, a célunk a kvízjátékkal az, hogy azok számára is, akik nem vesznek részt a kvízjátékban, a válaszokból sok olyan információ is kiderüljön, ami szükséges az áruismerethez, hogy egyre szebb munkák születhessenek.

Bízunk benne, hogy jelen cikkünket hasznosnak találja néhány olyan olvasónk, aki még nem ismerte ezt az elvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése