2012. január 4., szerda

Videó: Harlequin maszk készítése

Az Artisians - Italian Styles honlapra a velencei maszkok készítését bemutató oktatóvideók böngészése közben bukkantam. Honlapjukon találtunk rá erre a háromrészes videósorozatra, amely egy Harlequin stílusú maszk elkészítésének teljes folyamatát mutatja be. Ezzel a videóval az a célunk, hogy kedvet csináljunk egy hasonló maszk házilag történő elkészítéséhez. A hozzávalók megtalálhatók a bejegyzésünk végén. Mivel a Rayher Kreatív Centrum árusít kész papírmasé maszkokat, a második résztől kezdve osztjuk meg a sorozatot. Aki viszont szeretné megnézni, hogyan is készít egy profi maszkkészítő mester egy ilyen velencei álarcot, a legelejétől kezdve, kattintson a következő mondatban az első linkre.


A háromrészes videósorozat első része magának a papírmasé maszknak az elkészítését mutatja be. A Velence-közeli alkotóműhely művészének munkáját végigkísérni, azt hiszem, az egyik legautentikusabb élmény lehet azok számára, akik vonzódnak az efféle álarcokhoz és azok készítéséhez.

Lássuk, hogyan készül tovább a maszk?




Ott tartunk, hogy az első rész végén a készítő fehér akrilfestékkel alapozta le az álarcot. Más papírmasé maszkoknál is ezt a lépést ajánljuk kezdésnek. A második videóban láthatjuk, hogy ceruzával felrajzolja a Harlequin mintát a készítő az álarc teljes felületére, majd az arany festékkel kezdve, végighalad minden színen (arany, vörös és fekete), és kifesti a nagyobb részeket színes akrilfestékkel. A nagy felületek közepén és az álarc szélén vastagot, a motívumok szélén pedig vékony ecsetet használva.
Tipp: mivel a világos festékkel kezdi, a szomszédos motívumoknál nem gond, ha picit pontatlanok vagyunk, mert a sötétebb festékkel lefedhetjük a találkozási vonalakat, így ha átcsúszik enyhén a kezünk a világos festékre, ez nem fog látszani. 
Érdekes megfigyelni, ahogy a készítő az álarc szemkörnyékét hangsúlyozza fekete festékkel. Ettől nagyobbnak, de szebb vonalúnak látszik a maszk szeme. Amikor befejezi a felületek festését, ezüst színű kontúrfestékkel áthúzza az összes színes rész kontúrját és találkozási vonalát. Itt ér véget a második rész.

Befejezés, végső díszítések




A színes részek kontúrozása után különböző díszítőkontúrokat rajzol a készítő az álarc felületére, ezek kacskaringók, pöttyök, ál-szempillák, indák, egészen az arcbanyúlóan. Dinamikus, elegáns vonalak, amelytől csodaszép bájt kölcsönöz az álarcnak. Végül az aranypatina következik, amelyet puha, vastag laposecsettel hord fel a készítő a maszk teljes felületére. Ezzel az antikolási módszerrel a fehér akrilfesték alap nagyon szép árnyalatot kap. A videó végén a közeli makrofelvételeken látszik, milyen szépen kidomborodnak a kontúrfesték vonalai az álarc felületéből.

Forrás, eredeti ötlet: Italian Styles

Ha kedvet kaptunk a fenti maszk elkészítéséhez, az alábbi termékeket ajánljuk a Rayher Kreatív Centrum termékeiből:

Kiszerelés DecoArt matt akrilfesték, fehér DecoArt Hobby csillámos akrilfesték, brill.arany DecoArt matt akrilfesték, vörös föld DecoArt matt akrilfesték, fekete
Cikkszám 38000102 38005620 38000224 38000576
Ára 790 Ft/db 1140 Ft/db 790 Ft/db 790 Ft/db
Kiszerelés Metallic patina, velencei arany Papírmasé álarc arc, 21x14 cm 3D kontúrfesték, fémes fényű, brill.ezüst
Cikkszám 38223630 8107400 38087610
Ára 1250,- Ft/db 1180,- Ft/db 1430,- Ft/db

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése