2011. március 9., szerda

Jó tudni: A gyurmázásról általában 1. rész

A süthető vagy ékszergyurma (angolul: polymer clay) PVC (polimer polivinil-klorid) alapanyagú formázható, gyurmaszerű anyag, amely állagában emlékeztet az agyagéra. Sokféle technikával megmunkálható, ezért előszeretettel használják kézműves hobbitechnikákhoz és művészi projektekhez. Művészektől az amatőrökön át egészen a gyermekekig szívesen alkalmazzák alkotómunkához.


A süthető gyurma alapanyaga


A süthető gyurmák alapanyaga a PVC, amelyhez a formázhatóság érdekében számos adalékanyagot adnak hozzá, többnyire plasztillint. A különböző színeket úgy állítják elő, hogy finom pigmentet adnak az eredetileg átlátszó anyaghoz, ezen kívül kis mennyiségben kaolint vagy más olyan anyagot, amellyel az átlátszóságot szüntethetik meg. A csillámpala-reszeléket pedig a különféle gyöngyház és metálfényű gyurmák előállításához alkalmazzák.

Az ékszergyurmák története


  • Kezdetben a gyurmák alapanyaga a bakelit volt, amely egyaránt volt praktikus és dekoratív is egyben, és rendkívül népszerű volt a művészek körében. Ezt a korai művészgyurmát már készletben árusították, azonban a kezeletlen bakelit, mivel fenolbázisú volt, kiderült, hogy gyúlékony és az egészségre is ártalmas, ezért a forgalmazását felfüggesztették. 
  • A mai modern ékszergyurmákat egy német babakészítő mesternekKäthe Kruse-nak köszönhetjük, aki a II. Világháború alatt nehezen beszerezhető műanyagot kívánta helyettesíteni valami mással, ezért fejlesztette ki az 1930-as évek alatt az ékszergyurmát. Mivel azonban mégsem tudta használni babagyárában ezt az alapanyagot, lányának, Maureen-nek adta át a gyurmát. Maureen-t "Fifinek" becézte a családja.
  • Később a készítményt eladták Eberhard Faber-nek, aki Maureen tiszteletére FIMO-nak keresztelte a terméket (angolul: Fifi's Modeling Clay, ami magyarul annyit tesz: Fifi modellezőanyaga). Az ezt követő években már számos tökéletesítésen ment keresztül a gyártás. Amerikában épp úgy gyártják, mint Németországban, de érdekes módon, sokan hívják más gyártók termékeit is FIMO-nak. Érdekes példája ez annak, ha egy termék ismertté válik, már minden hasonló terméket az eredeti gyártmánny nevével azonosítják. 
  • Az ékszergyurmázás története azonban csak néhány évtizedes múltra tekinthet vissza. Gyökerei nem nyúlnak évszázadokkal ezelőttre, és hagyományai sem igen vannak. Mindez persze azt is jelenti, hogy e speciális anyag abszolút alkalmas az innovatív ötletek alkalmazására, amelyeket maga az intenzív és széles körű felhasználása indukálnak. Gyakran ezen új ötletek úgy születnek, hogy más, tradicionális anyagoknál alkalmazott technikákat próbálnak ki az alkotók az ékszergyurmákon. Mint például fémművesség (mokume-gane technika), keramikus technikák, üvegtechnikák (pl. millefiori és üveggolyó-készítés). Az ékszerkészítés pedig ma már az egyik legismertebb művészeti ág, amely az ékszergyurmák alkalmazásához köthető. Sőt, számos múzeumban az Egyesült államokban már az állandó gyűjtemény részét képezi a süthető gyurmákból készült gyurmaékszer-kiállítás is (Museum of Art and Design New York-ban, Museum of Fine Arts Bostonban, a Philadelphia Museum of Art)

Forrás: Wikipedia | Képek: Viva és Rayher Kreatív Centrum
... és a folytatásban: Az ékszergyurmák alapanyaga, Felhasználási technikák és Egészségügyi tudnivalók

Ezek az ékszergyurmák 2011. március 01-31 között 10% kedvezménnyel vásárolhatók meg a Rayher Kreatív Centrumban (Budapest, IX. Boráros tér 7. Duna Ház), valamint webáruházunkban.

Kattints ide, és válassz a 34 színben kapható  Viva Pardo ékszergyurma kollekcióból! .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése