2011. március 15., kedd

Jó tudni: A gyurmázásról általában 2. rész

Forrás: Viva Decor
Cikkünk első részében megismerkedtünk az ékszergyurmák alapanyagával és történetével, nézzük meg most közelebbről, mi mindent érdemes még tudni erről a modernkori "agyagról", a süthető gyurmáról. Írásunk bemutatja a legfontosabb tulajdonságait, megtudhatjuk, milyen kézműves területen használhatjuk, melyek a legelterjedtebb megmunkálási technikák, milyen egészségügyi tudnivalók ismertek? Ismerkedjünk tovább az ékszergyurmákkal!


Az ékszergyurmák fontosabb tulajdonságai


Forrás: Viva Dekor
Az eredeti ékszergyurmák lágyak maradnak mindaddig, amíg viszonylag alacsony hőmérsékleten nem melegítjük őket, manapság már kaphatók viszont levegőn száradó változatban is, amelyeket nem kell kisütni. Az ékszergyurma a közönséges otthoni sütőben is kisüthető, általában 129-135 °C közötti hőmérsékleten sütve 15 percet számítva kb. 6 mm-es vastagságra. Sütés közben nem zsugorodik és nem változik meg a textúrája a sütési folyamat során. Ha megfelelően munkáltuk meg és égettük ki, a kész alkotás ha normál nyomásnak van kitéve, vagy leejtjük, akkor sem törékeny. Ha sütés után újabb rétegeket vagy darabokat szeretnénk hozzáilleszteni, ezt mindaddig megtehetjük, amíg a sütési hőmérséklet nem haladja meg a maximális ajánlott hőfokot. Nincs akadálya tehát annak, hogy egy-egy új darab gyurmával egészítsük ki korábban kiégetett művünket.

Sütés után nincs szükség felületkezelésre, de akár csiszolhatjuk, polírozhatjuk vagy akár vizesbázisú lakkal is kezelhetjük. Az ékszergyurmák többféle színben és stílusban kaphatók. A különleges hatásúak közé soroljuk a következőket: áttetsző, fluoreszkáló, foszforeszkáló, gyöngyház és metálfényű, kőhatású. Az alapszíneket, amelyek márkánként különbözhetnek, keverhetjük is, amellyel gyakorlatilag végtelen számú, egyéni színt, színátmeneteket és egyéb hatásokat hozhatunk létre. Az ékszergyurma színét és textúráját különböző anyagokkal változtathatjuk: festékkel, tintával, színes ceruzával, krétával, színező porokkal, aranyfüsttel, glitterrel, sőt, domborító porral is bevonhatjuk.

Forrás: ToddToys&Miniatures
Van néhány eszköz, amelyre feltétlenül szükségünk lesz, az ékszergyurma megmunkálásához, de ezek többnyire minden háztartásban megtalálhatók. A legfontosabb eszköz a vágókés, amely lehet tapétavágó vagy egy vékony éles kés, de művészkést vagy más egyéb pengét is használhatunk. A tésztagyártó gépet gyakran használják színkeverésre, egyenletes vastagságú rétegek létrehozására, vagy mintázat kialakítására is. Ezen kívül a legtöbb modellező eszköz, amelyet szobrászok is használnak, általában alkalmas a süthető gyurmákhoz is.

Felhasználási területek:


    Forrás: Viva Dekor
  • Szobrászat: Apró szobrocskáknál kezek és lábak megmintázásához gyakran használják, de ruházati cikkek, kiegészítők és ruhadarabokat is megformáznak gyurmából a szobrok számára.
  • Ékszerek készítése: gyöngyök, nyakláncok, medálok, fülbevalók, hajcsatok és gombok előállításához.
  • Különféle anyagból készült tárgyak borítása: pl. üveg, fém, karton, terrakotta és egyes műanyagfajtákból.
  • Tárolók készítése: tégelyek, dobozok, tálkák, medálfoglalatok készítéséhez.
  • Más anyagokkal rétegezve kollázsok készítéséhez.
  • Festmények és domborművek készítéséhez.
  • Használati tárgyak készítéséhez: képkeretek, játékok, diorámák, mini-könyvek, jegyzettömb borítók, üdvözlőkártyák és képeslapok díszítéséhez. 

Megmunkálási technikák:


    Forrás: Kato Polyclay
  • Színátmenetek készítése, színkeverés két vagy több színből, vékony gyurmarétegek felhasználásával, tésztakészítő gép vagy sodrófa segítségével (Skinner technika).
  • Ún. „rudak” gyúrásával érhetjük el, hogy egyazon mintázat fusson végig egy gyurmarúd teljes hosszán, amelyet aztán szeletekre vágva használhatunk fel különféle módon. A gyurmarúd mintázata lehet egyszerű vagy összetett, figurális vagy geometrikus is. A rúd (és ezáltal a leszelt szelet) méretét nyújtással egyre kisebb méretűre csökkenthetjük, végül kombinálva komplex alakzatokat rakhatunk ki a leszelt szeletekből (millefiori technika). 
  • Különféle textúrák kialakítása: vonalakat és mintázatokat nyomhatunk a nyers gyurma felületére bélyegzőkkel, domborító sablonokkal, csiszolópapírral, perforáló eszközökkel.
  • Különféle nyomóformákon keresztülpréselve egyforma keresztmetszetű és méretű hurkákat állíthatunk elő a gyurmából (pl. bohóc haja, állatok sörénye)
  • Kisütött vagy nyers ékszergyurma-darabok rétegzésével mozaikok készítése.
  • Vegyes technika: a gyurma ötvözése más anyagokkal, úgy mint drót, papír, gyöngy, fémdíszek, bélyegző lenyomatok, szövet, stb

Egészségügyi tudnivalók


Az, hogy a süthető gyurma hosszú távon vajon káros-e az egészségre, sok vitát kavart, a lágyítószerként használt ftalát-észterek miatt. Emiatt 2009-ben az Európai Unióban és az USA-ban is különböző korlátozásokat vezettek be, de ma már a süthető gyurmák nem tartalmazhatnak toxikus lágyító anyagokat, annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az új előírásoknak. Megjelentek a legújabb gyurmamárkák mint például a Viva Dekor Pardo ékszergyurmái, amelyek már nem tartalmaznak ftalát származékokat, hanem természetes méhviasz tartalmának köszönhető, hogy a még nyers gyurma megőrzi puhaságát a sütésig.

Forrás: Wikipedia | Képek: Viva és Rayher Kreatív Centrum 

Ezek az ékszergyurmák 2011. március 01-31 között 10% kedvezménnyel vásárolhatók meg a Rayher Kreatív Centrumban (Budapest, IX. Boráros tér 7. Duna Ház), valamint webáruházunkban.

Kattints ide, és válassz a 34 színben kapható  Viva Pardo ékszergyurma kollekcióból! .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése