2011. május 7., szombat

Mi tulajdonképpen a scrapbook? 1.

A scrapbookozás, amely magyarul albumkészítést jelent egy olyan kreatív hobbitevékenység, amely, bár azt gondolnánk újkeletű, modern dolog, már több száz évre nyúlik vissza!

Gondolnánk, hogy már Viktória királyné, Charles Dickens vagy Abraham Lincoln is készített önmaga életéről olyan fotóalbumokat, amelyeket írásbeli kiegészítésekkel, újságkivágásokkal, személyes relikviákkal látott el? Ezek az albumok a mai csodálatos gondossággal összeállított scrapbook albumok őseinek tekinthetők.

A tengerentúlon és más angol anyanyelvű országokban a múlt század 60-as, 70-es éveiben kezdődött ennek a hobbitechnikának a napjainkra teljes mértékben kiteljesedett virágzása. Ma már a scrapbook albumok készítésének szeretete az egész világon elterjedt, s ez nagy mértékben az Internetnek is köszönhető.

Az albumkészítést, annak ellenére, hogy a személyes élmények, események és érzések kifejezőeszköze, talán nem gondolnánk, de szerte a világon közösségekben művelik. Legyen ez akár lakóhelyeken kialakult baráti társaság vagy épp scrapbook honlapok köré épült virtuális közösség, ez a technika leginkább a mások munkáinak látványa által, és egy kis gyakorlattal sajátítható el. Ötletet meríthetünk egy színkombinációból, oldalvázlatból, témaválasztásból, a felhasznált hozzávalók látványából, egy apró részletből, az alkalmazott technikákból, s még inkább egy-egy oldal mondanivalójából. Ezen túlmenően az interneten végtelenszámú oktatóvideó, tanulmány, ingyenesen és fizetés fejében hozzáférhető tartalom érhető el.

Ezekre a kérdésekre rövid cikksorozatunkban fogunk választ adni!

Az összes scrapbook papír és a Sizzix Big Shot vágógép
2011. május 1-30 között 10% kedvezménnyel vásárolható meg a Rayher Kreatív Centrumban (Budapest, IX. Boráros tér 7. Duna Ház), valamint webáruházunkban.

Kattints ide, és válassz a scrapbook papírokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése