2011. május 27., péntek

Mi tulajdonképpen a scrapbook? 6.

Ismerkedjünk tovább a scrapbook technikával! Most lássuk, milyen módon sajátíthatjuk el az ismereteket erről a technikáról? Májusi cikksorozatunkban a scrapbook technikát szeretnénk közelebb hozni a Rayher - A TE kreatív világod blog olvasóihoz.
Korábbi cikkeinkben általános tudnivalókat , a scrapbook oldal elemeit, a scrapbook megvalósulási formáit, a legjellemzőbb scrapbook témákat, és a scrapbookozás különböző alapanyagait ismertettük röviden. Lássuk, hogyan mélyíthetjük el a scrapbookozással kapcsolatos ismereteinket!

Bár a scrapbook technika gyökerei már többszáz évre nyúlnak vissza (gondolnánk, hogy már Viktória királyné korában is voltak scrapbook albumok?), igazi reneszánszát a 90-es évektől kezdte el élni, világraszóló elterjedését pedig egyértelműen az internetnek köszönheti. Mára már többmilliós, ha nem több tízmilliós rajongótábora van ennek az egyfajta életfelfogásnak is beillő hobbinak.

  • Egyértelműen következik a fentiekből, hogy a mai kor embere legelsősorban és legszélesebb körben az internet segítségével mélyítheti el ismereteit a scrapbookozással kapcsolatban, a különböző scrapbook témájú honlapok ismeretanyagát böngészve. 
  • Szintén az internet az, ami lehetővé tette, hogy a világ különböző pontjain élő emberek rátaláljanak egymásra a scrapbook segítségével. Mégpedig azért, mert az imént említett szakmai honlapok, webáruházak vagy szakfolyóiratok köré épült, közösségi oldalrészt is üzemeltető weboldalak népszerű virtuális találkahellyé váltak. A többnyire (kép)Galériát és úgynevezett Fórumot is üzemeltető honlapokon az alkotók örömmel osztják meg alkotásaikat egymással. Akár aktív résztvevői, akár "csupán" lelkes szemlélői vagyunk egy-egy ilyen honlapnak, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy tanuljunk és a mások által feltöltött munkákat nézegetve és a fórumokat olvasgatva magunkba szívjuk a különböző kivitelezési módokat, nyerő színkombinációkat, vázlatterveket és oldalba-, albumba-foglalásra érdemes témaötleteket.
  • Az inspirációs céllal működtetett különböző scrapbook blogok és ún. kihívás-oldalak szintén kiváló lehetőséget nyújtanak számunkra ahhoz, hogy elmélyítsük ismereteinket. 
  • Nem is beszélve a (külföldi) nyomtatott sajtóban megjelenő, valamint a számos digitális formában megjelenő scrapbook magazinokról, szaklapokról (ez utóbbinak magyar képviselője is van 2008 májusa óta!).

A legközvetlenebb módja pedig a scrapbook technika elsajátításának a különböző scrapbook tanfolyamokon való részvétel. A Rayher az elmúlt hónapban, és a közeljövőben is tervez tanfolyamokat tartani ebben a témában, továbbá a Scrapbook.hu honlapon is időről-időre tájékozódhatunk az induló scrapbook tanfolyamokról, valamint ebben az évben jelent meg a legelső scrapbook oktató DVD Magyarországon, amely az egyik legújabb módja az ismeretek elmélyítésének.

Ha érdekel bennünket ez az izgalmas tevékenység, cikksorozatunk további folytatásában még többet tudhatunk meg erről. Olvassuk el alábbi cikkeinket a scrapbook technikáról!

Erre a kérdésekre fogunk választ kapni!
Ne felejtsük el, hogy az összes scrapbook papír és a Sizzix Big Shot vágógép 2011. május 1-30 között 10% kedvezménnyel vásárolható meg a Rayher Kreatív Centrumban (Budapest, IX. Boráros tér 7. Duna Ház), valamint webáruházunkban.

Kattints ide, és válassz a scrapbook papírokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése